ДоброТворци за недоносените деца

Днес ще ви запознаем с първия ДоброТворец, участник в нашата рубрика "ДоброТворци за недоносените деца".
Тя се казва Диляна Маринова и живее в София. Диляна е един от първите доброволци в кампанията "Да плетем и шием за недоносените бебета". Тя е човекът, който активно участва в проверките на изделията, преди те да потеглят към неонатологичните отделения, освен това запечатва всички цветни плетива в невероятни кадри.

Можете ли да ни разкажете с няколко думи за себе си? С какво се занимавате, какво обичате да правите в свободното си време?

В професионален план работя във фармацевтична компания и се занимавам с клинични изпитвания на лекарства. В личен план имам много интереси, голяма част от които са плетене, шиене и други видове творене с ръце.

От колко време сте част от инициативата "Да плетем и шием за недоносените бебета" ?

От самото начало.  (4 години)1

Какво Ви мотивира да се включите като доброволец в нашата инициатива "Да плетем и шием за недоносените бебета"?

Знаех за инициативата Octopus for Preemies от чужбина. Тя тъкмо набираше широка популярност в Англия, САЩ и още много други страни. Когато чух, че Фондация "Нашите недоносени деца" стартира такава кампания в България, веднага се включих. Мотивира ме възможността да съм част от една инициатива, която показва загриженост към напълно непознат човек. Аз нямам лична история с недоносено бебе, не съм виждала бебе в кувьоз, нямам тази лична мотивация. Видях една възможност да съм полезна някъде и се включих.

Знаете ли колко изделия сте изработили в подкрепа на недоносените бебета?

Над 200

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения?

Винаги се намира време за нещо, което те вълнува и ти дава удовлетвореност.

Какво получава човек срещу безвъзмездния си труд?

Мисълта че някъде в България, в много труден момент за непознато за мен семейство, родителите ще видят един плетен октопод до малкото си бебе и ще знаят, че непознат човек им праща подкрепа, надежда, усмивка.

Трудно ли е да правиш добро днес?

Не е трудно да правиш добро. Единствено трябва да намериш кауза, която те вълнува и да дадеш усилията си там.

Какво цениш най-много в работата на доброволец?

За мен доброволчеството е възможността да се погрижиш за някой друг, извън кръгчето, в което живееш.

Благодарим ти, Диляна, за обичта, вярата и подкрепата с които "обличаш" всички изделия за недоносените деца! Благодарим ти, че правиш мрачното неонатологично отделение по-цветно и приветливо за "най-малките".

dili 1dili 2

Малко повече за инициативата "Да плетем и шием за недоносените деца":

"Да плетем и шием за недоносените бебета" е най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията, а дългогодишната отдаденост на доброволците дава възможност до все повече неонатологични отделения да достигат както специалните плетива (октоподи, шапки, терлички), така и толкова необходимите покривала за кувьози, даващи възможност на бебетата за възстановяване в една спокойна и още по-близка среда до тази на майчината утроба. През 2020 г. доброволците от "Плетем и шием за недоносените бебета" изработиха +1850 плетива и покривала за кувьози, които бяха дарени в неонатологичните отделения в страната партньори на кампанията.
Научи повече ТУК


бел.ред.Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446