За доброто няма граници - Един процент промяна

Изминалата година, несъмнено, бе предизвикателство за всички нас. Една от най-големите трудности бе времето, в което бяхме далеч от децата и семействата, които подкрепяме, докато бяха в сила част от извънредните мерки през пролетта на 2020 г.

Но за доброто няма граници! И точно в тези най-трудни моменти, когато провеждахме дистанционни консултации и бяхме затворени у дома си, "зад кадър" се случваха чудеса. Нашите дългогодишни партньори и приятели от "Един процент Промяна" ни подадоха ръка и ни подкрепиха с финансова помощ да покрием наема за трите най-критични месеца от март до юни. И точно в този момент Център за детско развитие "Малки чудеса" тайничко се преобразяваше в очакване отново да отвори врати и да посрещне своите герои. За поредна годинате застанаха до нас и ни подкрепиха, за да може терапевтичният ни екип да посреща индивидуалните нужди на децата и семействата в една подкрепяща, развиваща и достъпна среда.


сух басейнИзградихме своя нов психомоторен кът, който оборудвахме с най-различни модули като "Стоножка" - едно истинско предизвикателствоза вестибуларната система, балансиращ диск - за подобрение на баланса и активизиране на проприорецепцията, бягащо колело - развива умения за равновесие и баланс, сух басейн с топки - който е любим за всички деца, но освен играта, топките са тактилни стимули заедна добра сензорна преработка, подобряват координацията, трениратфината моторика и стимулират зрението и други допълнителни артикули необходими за терапевтична работа като акрилно огледало, тежко елече (подобрява усещанията за собственото тяло) и меки постелки.


Горди сме, че вече в Центъра разполагаме и с терапевтичен стол за деца с увреждания "Джъмбо", който разполага и с работен плот. Терапевтичният стол спомага за поддържането на правилна стойка на тялото по време на хранене и заниманията, които терапевтите ни провеждат с децата.


Image from iOSНе можем да скрием и усмивките си пред една от сбъднатите ни мечти - да имаме терапевтична детска кухня. Но ето, че тя вече е факт, а децата я обожават. В творческия процес в кухнята те усвояват най-различни умения през ежедневните дейности - пресипване, преливане, разбъркване, сервиране, почистване и най-важното - дегустиране на собствените кулинарни произведения! Всички тези дейности подкрепятдецата в развитието на фините им движения и умения за планиране, а малките герои дори не си дават сметка с колко сложни задачи се справят благодарение на това, че са им поднесени под формата на увлекателна игра.


Благодарим за доброто и нека не спираме заедно да правим чудеса!Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446