Прееклампсия: историята на една майка, която се бори за живота си

В слънчевите и топли дни често се появява буря. От никъде. Изведнъж. И при нас хората, се случва същото. В най-щастливите дни, онези дни, в които сме отворили сърцата и душите в очакване на най-прекрасното, просто пада "гръм от ясно небе". "Понякога животът често поставя препятствия, които трябва да преодолеем".

Вероника "невероятна жена и майка", както споделя нейния съпруг, също е изправена пред изпитание.

Поради влошена бъбречна функция и развитие на Речник прееклампсия, тя ражда своето момченце в 28 гестационна седмица. Той е едва 700 грама и първите си 6 месеца прекарва в болницата. Той е герой и успява да се пребори за живота си, а днес е едно щастливо дете на 3 години, което се нуждае от своята майка. Но днес Вероника се бори за своя живот. По рождение тя е с един бъбрек, който след бременността се влошава и се налага да бъде трансплантиран.

Вероятно много жени ще изпитат онова чувство на свита топка в стомаха. Спомен или страх, който ще се стовари отгоре ви, защото знаете за какво говорим.
Често прееклампсията е описвана именно като "гръм от ясно небе". Усложнение на бременността, което е известно още от преди 2000 години, но и до днес е сред най-често срещаните причини за преждевременно раждане. Наричана е още и "болестта на теории", защото не е имало разумно обяснение как се появява. И знаете ли, много учени са изследвали години наред прееклампсията, но са стигали до задънени улици, а други, подхранвани от елементи на истина, все още живеят в очакване на окончателно доказателство.

Днес, разбира се медицината е стигнала до нови висини, но дори и сега в световен мащаб всяка минута, някъде в света една жена умира по време на бременност или раждане от прееклампсия, а това прави 1400 жени на ден и повече от 500 000 всяка година. Това е причина номер едно за преждевременно раждане.

Какво представлява прееклампсията ли? Обикновено се проявява след 20 гестационна седмица от бременността. Характеризира се с високо кръвно налягане >140/90 mm/Hg и протеинурия (наличие на белтък в урината) >300 mg/24 h. Състоянието е опасно както за майката, така и за бебето.

И това не е всичко. Може да доведе и до допълнителни усложнения - бъбречни, чернодробни и коагулационни нарушения при майката. Поради неправилното циркулиране на кръвта в организама, бебето започва да страда и не се храни правилно, което води до така нареченото състояние на малко бебе за гестационната възраст (хипотрофичен плод).

И когато това състояние не може да бъде овладяно с медикаменти, единственото решение е да бъде родено бебето.

58b971eeda5eae8a0657035cf25162a7

Това се е случило и с Вероника. Тя се е преборила с прееклампсията, но днес й предстои още една битка. Очаква я трансплантация на бъбрек, а операцията трябва да се извърши в средата на август месец 2019 година, в Турция. Донор ще бъде собствената ѝ майка - майка, която някога ѝ е дарила живот, а днес се налага да го направи отново. В противен случай Вероника ще трябва да започне поддържаща живота хемодиализа, която е много болезнена и силно увреждаща органите. Всеки, който желае да я подкрепи и да й даде шанс да се справи, може да го направи в страницата на HelpCarma.

Понякога животът често поставя препятствия, които трябва да преодолеем. Ние силно вярваме, че Вероника и семейството й ще се преборят и всички тези препятствия ще останат зад гърба им, в миналото.
Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446