2017-03-02 14:14:54

Да плетем и шием за недоносените бебета

Фондация "Нашите недоносени деца" стартира инициативата "Да плетем и шием за недоносените бебета".

Ако страстта ви е плетенето или шиенето, можете да се включите в кампанията, която има за цел да подкрепи недоносените бебета, но също така да внесе малко цветна и приятна емоция за техните родители. Изделията, които можете да изпращате за инициативата са няколко вида:

- покривала за кувьози
- плетени шапчици
- плетени октоподчета
- плетени терлички

Всички необходими изисквания, указания и документи ще намерите в края на статията.

Покривала за кувьози

Image may contain: indoor

Покривалата за кувьози
имат за цел да защитят недоносените бебета от ярките болнични светлини и да създадат среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Употребата на покривалата е стандартна практика навсякъде по света, но за съжаление в България не е приоритет на болниците поради липса. Покривалата обаче са не по-малко важни за тези деца. Недоносените бебета се раждат с незрели органи и системи. Съвременните проучвания показват, че редуцирането на светлината не само, че има редица ползи за тяхното развитие, но дори повишава шансовете им за оцеляване. 90% от българските отделения не разполагат с покривала за кувьози. 

Плетени шапчици

18815124 10210867298252591 9141111398215739843 oПлетените шапчици имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина се губи през главата, за това шапчиците са особено полезни. Българските отделения правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата - бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците помагат да не се губи телесна топлина през главичката по време на практикуване на кенгуру грижа.

Плетени октоподчета

Плетенит17880258 10155998908193502 3720165902672272953 oе октоподчета пък целят да успокоят бебетата и внесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв, а пипалата на тези симпатични плетени герои имитират това усещане, като в същото време намалява възможността бебето да хващат и издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им. Плетенето на октоподчета всъщност води своето начало от Дания. Кампанията #octopusforpreemies набира все по-голяма популярност по света, а защо не и в България?

 Включете се в специално създадената фейсбук група  "Да плетем и шием за недоносените бебета" която има за цел да подпомогне комуникацията и да осигури пространство, където всички ентусиасти, включили се в инициативата да обсъждат темите, които ги вълнуват, да споделят идеи и опит.

Фондация "Нашите недоносени деца" ще се погрижим изделията, които сте подготвили за инициативата да достигнат до повече отделения в страната. Изискването за плетивата е да се използва 100% памучна прежда, която не съдържа алергени, вредни химикали и
багрила.

18489617 10213297677659387 3396696830918257052 o
Важна и полезна информация:

Тук ще се запознаете с всички изисквания, ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси: 

Правила и често задавани въпроси

-Препоръчани материали

Шапчици
Шапчици - подходящи размери и схеми за изработка

Терлички
- Подходящи размери за терлички

Покривала за кувьози
Покривала за кувьози - размери и подходящи материали

Октоподи
Октоподи - изисквания за изработка

-Октоподи - схема и подробни инструкции за плетене

-Контролен списък за проверка на Октопод - това е документът, който задължително трябва да ни изпратите заедно с вашите октоподи. Той ще ви помогне и да направите проверка в домашни условия дали плетивото отговаря на изискванията за безопасност.

Документите, които трябва да придружават пратката ви са: 

-Независимо дали изработвате октоподи, шапчици или терлички, трябва да ни изпратите и Декларация за безопасност

-Контролен списък за проверка на Октопод - прилага се при изработката на октоподи. 

Ще очакваме Вашите плетива и покривала на следния адрес за изпращане.Видео плейлист за начинаещи и Указания за начинаещи : Тук можете да намерите видео плейлиста на инициативата, където са събрани интересни и полезни клипчетаза плетенето на октопод, подготвени специално от Десислава Зафирова. Плейлиста е в процес на разработка, така че скоро очаквайте и още полезна и нагледна информация. 

 

ВАЖНО! Въпреки че това е доброволческа инициатива, за екипа на фондация "Нашите недоносени деца" е от изключително значение да бъдат спазвани стриктни правила за безопасност. Тези изделия са предназначени за недоносените бебета, които са крехки и уязвими и се борят за живота си. Правилата за безопасност се базират на правилата, които използват инициаторите на кампанията, както и останалите групи от различни държави, които вече са натрупали достатъчно опит и познания по отношение на това, кое е най-добро и безопасно за недоносените бебета, в максимален интерес на тяхната безопасност и в съответствие с препоръките на медицинските специалисти.  Изделия, които не отговарят на правилата за безопасност няма да бъдат изпращани до болниците.

Забавлявайте се! Благодарим на всички, които се включват в инициативата! 

Приложен видео файлБанер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446